2011. december 30., péntek

HERSTMONCEUX KASTÉLY

Úgy kerültem ide (augusztusban), hogy fogalmam sem volt arról, hogy éppen most tartják a középkori várjátékok ünnepséget. Érdekes volt, mert szinte mindenki korhű ruhákba volt be öltözve. Megadják a módját az angolok az ünneplésnek. Igazat adok nekik! Így teljes az ünnep. Igazi középkori hangulatot varázsoltak a kastély kertbe. 

A piactér is csodálatos volt.....






Ez a jelenet nagyon tetszik......




Lehet megtaláltam a lovagom ?!
  




A kastély gyönyörű, bár bemenni nem lehet, csak bizonyos napokon, idegenvezetővel.  A főkapun áthaladva a hátsó kertbe tudtam csak bemenni,
van itt Shakespeare-kert, pillangókert, japánkert, fűszerkert...





Nagyon hatásos módon kisebbfajta tó  közepén áll. 

 A 15. században épült a  kastély. A századra jellemző, hogy vörös téglából épült. Lakóépület volt a célja. Anglia egyik legrébben álló és jó állapotban lévő kastélya. Rengeteg tulajdonosa volt a kezdetektől.  Napjainkban a Kanadai Egyetem tulajdona és oktatás folyik benne...



 

2011. december 26., hétfő

D O V E R

Ködös és viharos időben nem tűnik barátságosnak a tengerpart, ám napfényben, derült időben hivalkodó széles homoksávja, fehér mészkőfala.
Dover „fehér sziklái” azonban még a viharos tengeren is vonzzák az utazót, mint egykor a hódítókat. Anglia kapuját immár 900 éve a hódítóknak gátat emelő sziklafalak jelentik, csakúgy, mint a ma hajón érkező turistának.
Azt mondják, hogy Dover „Anglia kapuja” . Valami hasonlót éreztem én is, csak fordítva… ott a tengeren túl van Európa. Nincs is olyan nagyon messzire 26 mérföldre (40 km) van Calais.

A ma is álló falak között van olyan, amit még Hódító Vilmos építtetett. 





A vár legszebb részét, a zömök normann vártornyot, II. Henrik építette az 12. század közepén, amely a korabeli katonai építészet egyik legjelentősebb maradványa. A vártorony tetejéről tiszta időben pontosan kivehetők a francia partok. A kastély négyzetes alakú normann lakótornyával és 27 másik tornyával Anglia legnagyobb alapterületű vára.
A doveri kastély kertből gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, a kikötőre  és a városra. 


 

 Ilyen komppal fogok Franciaországba menni (remélem hamarosan).
 További képek az alábbi linken érhetőek el:
Dover 2011

K E N T


 
  
Érdekes épületek, nem csak gazdasági épületet, lakó házat is láttam ilyen toronnyal…
Közben utána néztem és ezeknek a házaknak, angolul: oast house, komlószárító épület. Ma már iparilag szárítják a komlót, ezért lett lakóház vagy pub, vendéglők, néhol még panzióként is működik.



B U R W A S H


Utam során nem bírtam ellen állni ennek a kis falunak, meg kellett állnom, ha csak  egy pár percre is… Nem tudom megmagyarázni, de valami megállásra késztetett :D
 Burwash templom

Gyönyörű kis régi gerendavázas házai és a  nádfedeles házai… mintha  egy mesébe csöppentem volna! 




Irány tovább a varázslatos Kent-i grófságban :D

2011. december 23., péntek

SALISBURY KATEDRÁLIS


    Stonehenge-től 14,5 km-re található, Wiltshire grófság székhelye, a 35000 főt számláló Salisbury. Ott fekszik, ahol három folyó: a Nadder, Beourne és a Wylye ömlik az Avon folyóba. A jelenlegi város 1221-ből származik, és egyedülálló az angol középkori városok között, hiszen utcáit minden valószínűség szerint előzetesen meghatározott terv alapján építették fel észak-dél, kelet-nyugat irányban, közepén a piaccal.
    A városalapítással egyidős Anglia egyik legszebb katedrálisa. Ez a katedrális 1220-1260 között épült, tornya egy évszázaddal későbbi, de nem üt el a templom egészétől, s a maga 130 méterével a legmagasabb templomtorony Angliában. Később sem változtattak az épületen, s szerencsére a háborúk és a tűzvészek elkerülték. A székesegyházat körülvevő falat 1328-ban építették a régi település köveiből.
    Salisbury történelmi hangulatához hozzá tartozik a három városkapu, a Harnham Gate (Harnham Kapu), a North Gate (Északi Kapu) és a St. Ann’s Gate (Szt. Anna-kapu). A város piacterén nemcsak piacokat tartottak, hanem, a 16. században itt égették meg a vallásukhoz ragaszkodókat, 1483-ban pedig itt fejezték le Henriket, Buckingham hercegét.

A Salisbury-i Szűz Mária-székesegyházat 38 év alatt építették fel. A katedrálisban található a legrégebben működő óra (1386-ból). A katedrális „tűhegyű” kősisakos tornya 123 méter magas – a legmagasabb az országban.









Sean Henry kiállítása a katedrálisban.




Az úti könyvek szerint „az embert megérinti a történelem” ha Salisbury-ben sétálgat. A piactér 800 éve ugyanott van… Lépten-nyomon valami történelmi emléket lehet látni…

LEWES VÁR vagy LEWES KASTÉLY


Lewes-ba nem szándékosan mentem, csak egy szép őszi nap sétálni volt kedvem és a neve meg fogott. Akkor még nem tudtam, hogy van egy szép kastély is ebben a gyönyörű városkában.
A vár az egyik legregényesebb Angliában. Itt Angliában minden vár vagy kastély valamiért a "leg"... vagy legrégebbi, vagy leglátogatottabb, vagy legnagyobb...
Utólag próbáltan utána olvasni a történelmének… kastélyként és várként egyaránt említik… nem tudom eldönteni egy magam hogy kastélynak nevezzem vagy várnak :)
A Wikipédia szerint: "A vár védelmi célból emelterődítmény, megerősített épület vagy épületcsoport. A várak fénykora a középkorban volt, a feudális széttagoltság idején. A tűzfegyverek elterjedésével ( 15-16. század ) a várak jelentősége csökkent, a helyét az erődök és erődrendszerek váltották fel. "
" A kastély általában előkelő, jómódú személyek szabadon álló, palotaszerű  székhelye, főurak, földesurak fényűző várszerű lakóhelye birtokukon. A kastélytól eltér a kúria, amely kastélyszerű, de kisebb igényű lakóház, főként a középnemesség lakóhelye volt."

Lewes, Sussex régi fővárosa, ma már csak 14 000 lakossal dicsekedhet. Meredek utcái, favázas és György-stílusú házai régi dicsőségről árulkodnak, kastélya a város normann hódítás utáni megnövekedett jelentőségéről beszél. A kastély közelében a High Street-en lévő St. Michael Church (Szent Mihály templom) tornya is a normann korból való.


Jellegzetes angliai házak :)
 
Lewes főutcája - Szent Mihály templom



 lehet, hogy majd egyszer kéményseprő leszek :)
nagyon tetszenek ezek a kémények :)

Lewes kastély – a képek beszéljenek helyettem:)