2013. március 29., péntek

Belgium - Hollandia - Franciaország autóval

Pár napos kiránduláson voltam a Julcsival. 5 nap alatt 1500 km-t tettünk meg és sok-sok szépet láttunk...
Doverből komppal keltünk át a La Manche csatornán. 
Calais-ban elkezdődött a kalandunk - Nem is volt olyan nehéz megszokni a közlekedést az út "másik" oldalán.... vagyis angol autóval európában. Összesen kétszer követtem el kisebb bakikat - mert ugyebár nekem természetes volt a kanyarodás csak nem mindegy melyik sávba  :) de legalább mosolyt csaltunk egy buszvezető arcára és csodálkozva néztek minket a szemebejövő sávban is :) Ez mind első nap sikerült - utána már ment minden szépen ahogy a nagykönyvben megvan írva.
 
Meglepetésként ért, hogy kötelező Franciaországban az autóvezetőnek 2 darab saját alkoholszint ellenörző szondával rendelkezni - okosak ezek a franciák.... Elég gyorsan átestünk Belgiumba, igazából észre sem vettük mikor és hol... jó dolog, hogy nincsenek határok - igaz közben cserben hagyott a GPS, de ez várható volt... fel készültem térképekkel - de egy adott pillanatban az sem segített rajtunk. Végül Ostendében vettünk egy újat :) és közben elmélkedtünk, hogy milyen is volt a világ régen a nagyutazók idejében.......
Közben sikeresen célba értünk Ostendébe.  Ott dolgozik 2 unokatestvérünk - sikerült is találkozni Karcsival, ugyanis Anti éppen a szabaságát töltötte. Kivettük a részünk egy éjszaka erejéig az igazi kaminos életből. Hát, nem fenékig tejfől - úgy döntöttünk a húgommal, hogy maradunk az idős gondozás melett :) Mint minden munkának megvan a szép része - a fúk sokat utazhatnak és világot látnak addig mi próbálunk segíteni az öregeken :) 
A nagy találkozás után egy kis városnéző sétára indultunk kisebb vásárlást is megejtve.


A Katedrális Ostende-ben

Hármasban a Katedrális előtt

 Minden szép volt, csak az időjárás nem igazán kirándulni való volt... a tengerpartot is megnéztük egy pár percig -  a szél nem akart barátságos lenni hozzánk....




A régi és új jól megvannak egymással:)

 Kedvenc képem a kikötőben:)

Este a csúcspontja a napnak az otthoni töltött képoszta volt -külön köszönet Évának aki készítette :)



Egy rövidke időre még Brugge-ba is átugrottunk - ez a hely amit legközelebb meg fogunk nézni  és remélem több időt is eltölthetünk ott - egy igazi kis ékszer a belga városok között. Szerelem első látásra....
Másnap reggel - friss erővel nekivágtunk, hogy megtaláljuk Hollandiát és estére már programunk volt Amszterdámban. Többé kevésbé zökkenő mentesen megérkeztünk és elfoglaltuk az imádott szállásunkat Noordwijk-ben. Isteni B&B-t sikerült foglalni - vissza fogunk még térni ide is :)
Kis városnéző séta után szétfagyva, de izgatottan vártuk az esti sétahajót. Nem is tudtuk milyen csodák várnak ránk :) 
Isteni grillezett csirkét vacsoráztunk "akárhol"...
Azt már hallottam, hogy az amszterdami sétát hajokázással kel kezdeni - most már értem miért!!! 

Másnap a Keukenhof-i kert és virágkiállítás volt  programunk. Sajnos az időjárás nem kedvezett nekünk. Éjszaka -3 és nappal kb +4 volt ... még jó hogy a tulipánok nem tudtak kivirágozni... Egyetlen tulipán volt kikelve!!!! 
Ha Hollandia akkor tulipán - fapapucs és szélmalom. Tulipán csak az üvegházakban volt.
Fapapucs minden ajándékboltban....
 és szélmalom úton-útfélen.... többé kevésbé sikerült mindenből egy keveset látni. 
Kicsit szomorkásan hagytuk el Hollandiát jövőre visszajövünk. Brugge után a másik kedvencük lett.
Párizs volt a következő cél - ahogy egy barátnőm mondta: "csak úgy át ugrani Párizsba" 

Háttérben a Notre Dame

Itt is voltam :)
zöld ház

Egy éjszakát és egy napot terveztünk maradni - de annyira csalódtunk, hogy másnap reggel az első dolgunk volt elhagyni a nagy várost.... viszont kárpotólt mindent a francia vidék.