2011. december 23., péntek

LEWES VÁR vagy LEWES KASTÉLY


Lewes-ba nem szándékosan mentem, csak egy szép őszi nap sétálni volt kedvem és a neve meg fogott. Akkor még nem tudtam, hogy van egy szép kastély is ebben a gyönyörű városkában.
A vár az egyik legregényesebb Angliában. Itt Angliában minden vár vagy kastély valamiért a "leg"... vagy legrégebbi, vagy leglátogatottabb, vagy legnagyobb...
Utólag próbáltan utána olvasni a történelmének… kastélyként és várként egyaránt említik… nem tudom eldönteni egy magam hogy kastélynak nevezzem vagy várnak :)
A Wikipédia szerint: "A vár védelmi célból emelterődítmény, megerősített épület vagy épületcsoport. A várak fénykora a középkorban volt, a feudális széttagoltság idején. A tűzfegyverek elterjedésével ( 15-16. század ) a várak jelentősége csökkent, a helyét az erődök és erődrendszerek váltották fel. "
" A kastély általában előkelő, jómódú személyek szabadon álló, palotaszerű  székhelye, főurak, földesurak fényűző várszerű lakóhelye birtokukon. A kastélytól eltér a kúria, amely kastélyszerű, de kisebb igényű lakóház, főként a középnemesség lakóhelye volt."

Lewes, Sussex régi fővárosa, ma már csak 14 000 lakossal dicsekedhet. Meredek utcái, favázas és György-stílusú házai régi dicsőségről árulkodnak, kastélya a város normann hódítás utáni megnövekedett jelentőségéről beszél. A kastély közelében a High Street-en lévő St. Michael Church (Szent Mihály templom) tornya is a normann korból való.


Jellegzetes angliai házak :)
 
Lewes főutcája - Szent Mihály templom



 lehet, hogy majd egyszer kéményseprő leszek :)
nagyon tetszenek ezek a kémények :)

Lewes kastély – a képek beszéljenek helyettem:)





2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű várkastély! Édes az az oroszlán az aranygömbbel.

    VálaszTörlés
  2. Szilvia megtaláltad a helyes megnevezést!!! Várkastély :) Szuper, köszi szépen millió puszi érte

    VálaszTörlés