2011. december 17., szombat

BATTLE ABBEY / Battley-i Apátság

Battle-nél ütköztek meg Harald angol király csapatai a partra szálló  normannokkal. Itt dúlt a „hastingsi csata”, bár Hastings 9 km-re van innen. Itt győzött Hódító Vilmos, aki I. Vilmos néven Anglia királya lett, és aki a meghódított angolszászokat és dánokat egybeforrasztotta azokkal, akik részt vettek Anglia meghódításának merész vállalkozásában: a normannokkal és a franciákkal.
Ma nemcsak a város neve emlékeztet a csatára (battle = csata), hanem az apátság, amelyet Hódító Vilmos alapított győzelme színhelyén. Vilmos megfogadta, hogy ha győz a csata helyén apátságot emeltet. 1076-ban már állt az oltár ott, ahol Harald király elesett, s az építkezés még Vilmos életében befejeződött. A templomból azonban kevés maradt fenn. 
Fennmaradt azonban a 14. századból való gyönyörű főkapu négy nyolcszögletű toronnyal. A romokból a legjelentősebb, a barátok egykori hálótermének ma tető nélküli álló része. Később az egykori apátságot eladták a Webster családnak, akik leányiskolát építettek ide. Hétköznapokon megtekinthető az udvar, az épületek belseje azonban nem. A látogatót egy 1903-ban emelt kőoszlop emlékeztetni a magánház udvarában arra a helyre, ahol az angolszász király elesett.





Gyönyörű kis város – érdekesek a favázas parasztházai.

 ebben a házban egy kávézó működik


Battle központja – jellegzetes angliai kisváros  


2 megjegyzés:

  1. A favázas parasztház akár a Dragon House in Norwich, a kertje pedig akár a Kings of Hearts...
    Benéztél egy kávéra? :)
    Mostanában fotóztad? A romok és a fű is lélegzetelállító.

    VálaszTörlés
  2. Oh!!! Nagyon jó, hogy mik jutnak eszedbe!!! Istenem de szép is volt az a kirándulásunk :)
    Nem a napokban fotóztam.... még ősszel valamikor

    VálaszTörlés