2011. december 23., péntek

SALISBURY KATEDRÁLIS


    Stonehenge-től 14,5 km-re található, Wiltshire grófság székhelye, a 35000 főt számláló Salisbury. Ott fekszik, ahol három folyó: a Nadder, Beourne és a Wylye ömlik az Avon folyóba. A jelenlegi város 1221-ből származik, és egyedülálló az angol középkori városok között, hiszen utcáit minden valószínűség szerint előzetesen meghatározott terv alapján építették fel észak-dél, kelet-nyugat irányban, közepén a piaccal.
    A városalapítással egyidős Anglia egyik legszebb katedrálisa. Ez a katedrális 1220-1260 között épült, tornya egy évszázaddal későbbi, de nem üt el a templom egészétől, s a maga 130 méterével a legmagasabb templomtorony Angliában. Később sem változtattak az épületen, s szerencsére a háborúk és a tűzvészek elkerülték. A székesegyházat körülvevő falat 1328-ban építették a régi település köveiből.
    Salisbury történelmi hangulatához hozzá tartozik a három városkapu, a Harnham Gate (Harnham Kapu), a North Gate (Északi Kapu) és a St. Ann’s Gate (Szt. Anna-kapu). A város piacterén nemcsak piacokat tartottak, hanem, a 16. században itt égették meg a vallásukhoz ragaszkodókat, 1483-ban pedig itt fejezték le Henriket, Buckingham hercegét.

A Salisbury-i Szűz Mária-székesegyházat 38 év alatt építették fel. A katedrálisban található a legrégebben működő óra (1386-ból). A katedrális „tűhegyű” kősisakos tornya 123 méter magas – a legmagasabb az országban.









Sean Henry kiállítása a katedrálisban.




Az úti könyvek szerint „az embert megérinti a történelem” ha Salisbury-ben sétálgat. A piactér 800 éve ugyanott van… Lépten-nyomon valami történelmi emléket lehet látni…

2 megjegyzés:

  1. Be kell ám hozni az elvesztegetett net nélküli hónapokat! De a tempód még engem is meglepett. :)
    Salisbury rég rajta van a listámon Arthur király miatt. Érdekes ez a Sean Henry...

    VálaszTörlés
  2. Nem tétlenkedtem a net nélküli időben sem.... :)
    Meglepett engem is ez a kiállítás, elég érdekes...

    VálaszTörlés